Stichting Long COVID

Long COVID (of Post-Covid syndroom) is een multisysteemaandoening die wordt ervaren door ongeveer 10-20% van de mensen die besmet zijn met SARS-CoV-2 (Coronavirus). Meer dan 200 symptomen zijn geassocieerd met verschillende organen. Long COVID treft honderdduizenden Nederlanders en de maatschappelijke en economische impact is erg groot. Long COVID treft in de meerderheid vrouwen (70%). Dat heeft vooral met verschillen in het immuunsysteem te maken. Ook voor Long COVID is (extra aandacht voor) sekse -en genderspecifieke zorg nodig.

Om biomedisch onderzoek in Nederland te versnellen is medio 2022 Stichting Long COVID opgericht door gynaecoloog en Long COVID patiƫnte Annelies Bos en bedrijfskundige Ellen Bark-Lindhout. De missie van Stichting Long COVID is om deze enorme grote aantallen Long COVID-patiƫnten hun leven terug te geven door het stimuleren en financieren van
(pre-)klinisch onderzoek naar oorzaken en behandeling van Long COVID. Dat is de enige weg om tot oplossingen en behandelingen te komen. Binnen dit wetenschappelijk onderzoek zal ook aandacht zijn voor sekseverschillen.

In anderhalf jaar heeft Stichting Long COVID al mooie resultaten bereikt met de oprichting van een onderzoeksconsortium waarin 6 Universitaire Medische Centra samenwerken (met circa 50 artsen en onderzoekers) op inmiddels 5 grote onderzoeksprojecten naar 4 verschillende vermoedelijke oorzaken naar Long COVID. Tevens is er met hulp van crowdfunding een versnelling aangebracht in de opstart van een Europees behandelplatform o.l.v professor Marc Bonten, medisch microbioloog uit het UMC Utrecht.

www.stichtinglongcovid.nl