Foto-expositie Recognition

De foto-expositie is van fotograaf Minke Groenewoud-Beerda. Zij kampt al jaren met chronische aandoeningen, waaronder vijf auto-immuunziekten. Haar werk is internationaal bekend en heeft daarvoor al meerdere fotografische onderscheidingen ontvangen. 

Deze expositie laat aangrijpende portretten van vrouwen zien die allemaal onverklaarde gezondheidsklachten hebben, of hebben gehad. De impact op hun leven is vaak veel groter dan we op het eerste gezicht zien en speelt zich vaak af achter gesloten deuren. Het uit zich in eenzaamheid, verdriet, pijn en wanhoop.

Minke is dankbaar dat zij deze vrouwen voor haar expositie heeft mogen fotograferen. Uit eigen ervaring weet zij het voelt: de lange zoektocht naar een diagnose, en de onmacht om maar niet verder te komen. Pas na 25 jaar kreeg zij in België de diagnose endometriose.

Waarom deze tentoonstelling?

Om aandacht te vragen voor alle vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten, ontstaan doordat er te weinig onderzoek is gedaan naar het vrouwenlichaam: het mannenlichaam is de norm. Deze reportage toont het leed aan wat vrouwen moeten ondergaan. Het laat de noodzaak zien dat meer onderzoek dringend nodig is.

Minke hoopt met deze tentoonstelling op meer begrip en dat de afbeeldingen erkenning creert. Maar vooral dat andere vrouwen zich zullen realiseren dat ze niet de enige zijn!