Boek: ‘Het vrouwenlijf en wat we er niet over weten’ – Sofie Peeters

Waarom is drie vierde van de patiënten met onverklaarde symptomen vrouw? Waarom hebben vrouwen tot 33% meer kans in het ziekenhuis te belanden met ernstige bijwerkingen van medicatie? En hoe komt het dat we de ware omvang van de clitoris pas ontdekten in 1998? In Het vrouwenlijf en wat we er niet over weten onthult Sofie Peeters de oncomfortabele waarheid: eeuwenlang werd medisch onderzoek gebaseerd op het mannelijk lichaam, waardoor kennis over het vrouwenlijf achterstand opliep.

Migraine, menopauze, hartfalen, endometriose, depressie, ADHD en multiorgaanaandoening: 7 aandoeningen die vaker (of enkel) voorkomen bij vrouwen en waarover te weinig geweten is. 7 bekende vrouwen – Evy Gruyaert, Lieve Blancquaert, Cathérine Ongenae, Uwe Porters, Evangeline Agape, Ahlaam Teghadouini en Elisabeth Lucie Baeten – vertellen over hun persoonlijke zoektocht naar de juiste diagnose en de impact ervan op hun leven en de relatie met hun lichaam. Elk hoofdstuk bevat ook theoretische uitleg in samenwerking met medische experts.

Het vrouwenlijf en wat we er niet over weten is een krachtig pleidooi voor gendersensitieve geneeskunde, feminisme en zelfkennis. Het is een essentieel boek voor vrouwen die hun lichaam beter willen begrijpen en voor zorgverleners die streven naar een meer inclusieve benadering.

OVER DE AUTEUR

Sofie Peeters (1986) studeerde communicatiewetenschappen (KU Leuven) en audiovisuele kunsten (RITCS). Haar eindwerk ‘Femme de la rue’ (2012), een docu over straatintimidatie, veroorzaakte een schokgolf in België en zette de problematiek op de maatschappelijke agenda. Vandaag werkt Sofie als allround storyteller: ze schrijft, filmt en maakt podcasts. Gender is de rode draad in haar werk, dat varieert van vaderschapsdiscriminatie tot obstetrisch geweld. In 2017 ontving ze voor haar werk een prijs van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.