Peter & Dorenda – ‘De vrouw en haar schildklier’

Let op: deze workshop is volgeboekt!

Duo-presentatie door Dorenda van Dijken, gynaecoloog, en Peter Bisschop, internist-endocrinoloog

Schildklierproblemen komen vijf keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, en voor hypothyreoïdie, een te traag werkende schildklier, is dit zelfs tien keer vaker het geval. Dorenda en Peter richten zich op de complexe interacties tussen schildklieraandoeningen en verschillende aspecten van vrouwelijke gezondheid.

Zo gaan ze in op het belang van een juiste dosering van schildklierhormonen, zowel voor als tijdens verschillende fasen van de zwangerschap. Bijzondere aandacht is er voor de periode na de bevalling. Dorenda: “Jaarlijks krijgen ongeveer 8000 vrouwen te maken met een ontregelde schildklier na de bevalling. Het is essentieel om alert te zijn op de symptomen.”

De overgang is een ander cruciaal thema waarbij vaak misdiagnoses plaatsvinden. Schildklierdiagnoses worden gemist omdat ze worden afgedaan als ’typische’ overgangsklachten.

Overgewicht is ook een veelvoorkomend probleem bij schildklieraandoeningen. Ingezoomd wordt op de complexe relatie tussen hormonen, de hersenen en eetgedrag, en hoe deze onze eetlust en gewichtsbeheersing beïnvloeden. Je krijgt handvatten mee.