Barbara Havenith – Hormoontherapie alleen bij ernstige overgangsklachten?

Let op: deze workshop is volgeboekt!

Zo’n 20-30% van alle vrouwen in de overgang ervaart ernstige klachten. Dusdanig ernstig dat dit hun normale functioneren thuis en op hun werk in de weg staat. Toch krijgt in Nederland maar 6% van alle vrouwen op enig moment een voorschrift voor menopauzale hormoontherapie. Dat staat in sterk contrast tot andere Europese landen. Waar Nederland altijd voorop liep bij gebruik van hormonen als anticonceptie met pil of spiraal, zijn we op dit vlak hekkensluiter van Europa. Veel vrouwen zijn nog onnodig bang voor negatieve effecten van hormoontherapie en in het land waar bevallen zonder pijnstilling stoer gevonden wordt wordt hormoontherapie gezien als iets voor watjes.

Grote wetenschappelijke onderzoeken hebben de laatste jaren bewezen dat hormoontherapie met lichaamsidentieke hormonen geen verhoogde kans geeft op borstkanker. Én dat hormoontherapie overtuigend preventief werkt op vlak van hart-en vaatziekten, osteoporose en ziekte van Alzheimer. Toch houden Nederlandse richtlijnen nog steeds aan dat hormoontherapie na 5 jaar wel weer kan stoppen. Wil je je op de hoogte stellen van actuele ontwikkelingen dan is deze workshop echt iets voor jou.