Marieke Ludwig-Ruitenberg – Vrouwenhart

Let op: deze workshop is volgeboekt!

door Marieke Ludwig-Ruitenberg, cardioloog oprichter en eigenaar Ludwig Kliniek

Meer vrouwen dan mannen overlijden aan hart- en vaatziekten in Nederland. Dit terwijl de klachten die vrouwen hebben regelmatig niet herkend worden als hartklachten.

In deze workshop neemt Marieke Ludwig je mee in het klachtenpatroon van vrouwen met hartklachten. Waar moet je zelf opletten? Welke klachten passen bij het hart? Verder hebben vrouwen vrouwspecifiek risicofactoren die een hoger risico voor hart- en vaatziekten kunnen vormen. Dat is bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging of een vroege menopauze. Deze risicofactoren zullen ook besproken worden.

Marieke Ludwig-Ruitenberg (48) is sinds 2010 cardioloog, opgeleid in het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Sinds 2020 heeft ze een eigen cardiologische kliniek in Bedum, Ludwig Kliniek, gericht op het vrouwenhart. Dit jaar is ze samen met Daisy Marie Bouma-van Westing een tweede vestiging in Raalte gestart.