Jim van Os – ‘Vrouwen, slik niet alles!’

Jim van Os, een gerenommeerde psychiater en hoogleraar psychiatrie, is voorzitter van de Divisie Hersenen van het UMC Utrecht en lid b. heeft zich onderscheiden door zijn holistische benadering van geestelijke gezondheid. Met een indrukwekkende internationale opleidingsachtergrond en een plek op de lijst van ’s werelds meest invloedrijke wetenschappelijke geesten, staat hij bekend om zijn vernieuwende kijk op de conceptualisering van psychisch lijden, waarbij hij verder kijkt dan traditionele labels. Zijn inspanningen zijn gericht op het creëren van geestelijke gezondheidszorg die niet alleen klinische, maar ook sociale en existentiële behoeften aanspreekt, waarbij hij het belang benadrukt van het verminderen van onnodig medicatiegebruik en oog voor vrouwspecifieke zorgbehoeften. Als oprichter van het Dutch User Research Centre, PsychoseNet en de Nieuwe GGZ beweging heeft hij een platform gecreëerd waar mensen met eigen ervaringen relevant onderzoek doen en meewerken aan een nieuwe ggz. Deze initiatieven voeden co-creatie van innovatieve benaderingen in de geestelijke gezondheidszorg in Europa.